Joko sinun asuinalueellasi toimii vireä asukasyhdistys? Asukasyhdistyksen perustaminen ei ole vaikeaa. Yhdistystoiminnan aloittaminen pienen innokkaan ihmisjoukon avulla on erittäin mukavaa ja jopa yhteiskunnallisesti kannattavaa. Suomessa erilaisia asukas- ja kyläyhdistyksiä on runsaasti, sillä yhdistysrekisteristä niitä löytyy noin 140 000 yhdistystä. Paikallista yhdistystä perustettaessa kokoonnutaan yhteen oman asuinalueen ihmisten kanssa. Paikalle tulleiden henkilöiden lukumäärästä riippuen, tilaisuus voidaan aloittaa joko pienimuotoisena tai vähän enemmän ihmisiä keränneenä tilaisuutena. Jokaiselta asuinalueelta löytyy yleensä henkilöitä, jotka ovat hyvin aktiivisia ja innostuneita yhdistystoiminnan aloittamisesta.

Asukasyhdistysten selkeät säännöt

Suomessa yhdistystoiminnan säännöt ovat hyvin selkeät, joten yhdistyksiä on helppo ja mukava perustaa. Asukasyhdistyksen perustajina pitää olla vähintään kolme henkilöä, joiden pitää olla 15 vuotta täyttäneitä. Käytännössä asukasyhdistyksen tulevat perustajat ovat keskustelleet asukasyhdistyksen tulevasta toiminnasta jo paljon ennen perustamispäivää. Asukasyhdistyksen perustamispäivänä voidaan perustamiskokoukseen kutsua hyvän tavan mukaisesti myös kyseisen asukasyhdistyksen tulevia jäseniä.

Jäsenten määrä tulee luonnollisesti lisääntymään, kun asukasyhdistyksen toiminta tulee paremmin tunnetuksi alueen asukkaille. Pienestä jäsenmäärästä asukasyhdistyksen alkutaipaleella ei siis kannata olla lainkaan huolissaan. Uusia jäseniä saadaan mukaan vaikkapa ilmoittamalla uudesta asukasyhdistyksestä kauppojen ilmoitustauluilla ja sosiaalisessa mediassa. Nykyään myös jotkin alueella toimivat paikallislehdet tekevät artikkeleita alueen tapahtumista, kuten uudesta asuinalueelle perustetusta yhdistyksestä. Tunnettuvuus siis tulee aina varmasti lisääntymään ja nykyään jopa melkoisen nopeasti.

Yhdistystoimintaa koskevat tärkeät asiat

  • Asukasyhdistyksen toimivat aktiivit valmistelevat yhdessä perustettavan yhdistyksen säännöt.
  • Perustajat laativat myös perustamisasiakirjan ja pitävät tulevan yhdistyksen perustavan kokouksen etukäteen sovitussa tilassa ja tiettynä päivänä sekä kellonaikana.
  • Jos yrityksestä päätetään tehdä oikeustoimikelpoinen rekisteröity yhdistys, niin perustajien tehtävänä on valmistella yhdistyksen rekisteröinti.
  • Perustajien pitää muistaa myös, että julkista yhdistystoimintaa säätelevät aina tietyt lait ja asetukset, jotka takaavat hyvän yhdistyskäytännön.
  • Oikeanlainen yhdistyskäytäntö perustuu jäsenten väliseen demokratiaan, avoimuuteen ja tasavertaisuuteen.
  • Asukasyhdistysten perustajien kannattaa tutustua myös Patentti- ja reksiterihallituksen kotisivuihin, jotka tarjoavat yhdistyksen perustamisesta runsaasti tietoa.
  • Perustamiskokous hyväksyy myös aina yhdistyksen säännöt ja ensimmäisen toimintasuunnitelman.

Perustamiskokouksessa perustamiskirjaan liitetään mukaan yhdistyksen perustamisen tarkka ajankohta ja yhdistyksen säännöt. Asukasyhdistyksen perustamisasiakirja allekirjoitetaan aina perustamiskokouksen yhteydessä, jonka allekirjoittaa vähintään kolme tulevan yhdistyksen perustajaa tai jäsentä.