Tervetuloa oman asukasyhdistyksesi olohuoneeseen, eli kaikille yhdistyksen jäsenille tarkoitettuun avoimeen tilaan, jossa puhe soljuu ja ideoita syntyy. Niin pitääkin, sillä se on pohjimmiltaan asukasyhdistyksen toiminnan tarkoitus. Jäsenet ja muut yhdistyksen aktiivihenkilöt ovat puolestaan asukasyhdistyksen kantavia voimia ja sekä ilon että toiminnan lähteitä.

Minkälaisia asioita yhdistyksen jäsenille sitten on tarjolla? Ensimmäiseksi tulee tietenkin mieleen, että hyvää kanssaihmisten seuraa, kahvia ja lehtien lukua, eli siinä ne tärkeimmät. Tarjolla on lisäksi monipuolista virkistystoimintaa ja auttava käsikin tarjotaan tarvittaessa esimerkiksi silloin, kun on syntynyt ongelmia nykyaikaisten tietokoneiden, eli älylaitteiden kanssa.

Asukasyhdistykset toimivat

Asukasyhdistykset siis auttavat, korjaavat ja laittavat kuntoon kodinkoneita, mobiililaitteita, puhelimia ja vaikkapa vanhoja transistoriradioita luonnollisesti kunkin asukasyhdistyksen toimenkuvasta riippuen. Yksityishenkilöt voivat hakea yhdistyksen suorittamista palveluista korvausta, kuten kotitalousvähennystä verotuksessa. Kotitalousvähennys koskee muun muassa yhdistysten jäsenten suorittamia puutarha- tai siivoustöitä tai vaikkapa digitaalisten laitteiden asennusta ja käyttöavun tarjoamista. Asukasyhdistykset tarjoavat palveluita yleisesti yksityishenkilöille, yrityksille ja toisille yhdistyksille.

Asukasyhdistykset voivat järjestää myös kierrätys- tai kirpputoritoimintaa ja tarjota toimitiloissaan muun muassa ompelupalveluita. Monet asukasyhdistykset järjestävät myös myyjäisiä, joiden tuotto tullaan käyttämään aina johonkin alueen asukkaita yhteisesti hyödyttäviin toimenpiteisiin, kuten vaikka rakentamiseen tai tietyn kohteen korjaukseen.

Porinapiirit, käsityöpiirit ja liikuntapiirit kiinnostavat varmasti myös kaiken ikäisiä asukasyhdistyksen jäseniä. Perustekeminen ja kuulumisten vaihto kuuluvat lisäksi jokaisen asukasyhdistyksen toimintaan, sillä asukasyhdistyksistä löytyy usein ahkeraa väkeä.

Valokuvaus on viime vuosina ollut erittäin suosittu harrastus monissa asukasyhdistyksissä. Käytännön tasolla perehdytään ensin valokuvauksen teoriapuoleen, sen jälkeen varsinaiseen kuvaukseen ja kuvien tallentamiseen. Yleensä kurssilaiset ottavat käyttöönsä oman digitaalikameran, jossa on sisällä ehjä muistikortti. Muistikortilla pitää olla myös tilaa uusille valokuville. Asukasyhdistyksen valokuvauspiirissä voidaan myös skannata paperikuvia ja diakuvia nykyaikaiseen, eli digitaaliseen muotoon. Myöhemmin digitaalisessa muodossa olevia kuvia voi katselle kotona vaikka tietokoneen tai television näytöltä. Kuvat voi tietenkin halutessaan myös tulostaa.

Mitä sinä haluaisit, että asukasyhdistyksesi kursseilla tai teemailloissa tehtäisiin? Osallistu, laita hyvät ideat jakoon ja kerro niistä toisille, sillä yhdessä on mukavaa harrastaa! Osallistu myös oman asukasyhdistyksesi tuleviin asukasiltoihin, eli keskustele, vaikuta ja ota kantaa oman asuinalueesi tärkeisiin asioihin yhteisten palveluiden puolesta.