Tiesitkö, että rentoutuminen on taitolaji? Päivittäisen säännöllisen arjen aherruksen vastapainoksi on mukava levätä, harrastaa mieluisia asioita, pohtia tulevaisuutta, kuten lomasuunnitelmia tai tutustua uusiin ihmisiin ja tehdä yhdessä mukavia asioita. Asukasyhdistyksen olohuoneessa on mukava nauttia myös lämpimäisiä höyryävän kahvin kera ja pohtia asioita maan ja taivaan väliltä.

Asukasyhdistyksen olohuone on yksi tärkeä toiminnan keskipiste

Asukasyhdistyksen olohuoneeseen voi tulla tekemään monia asioita, kuten :

  • Tutustumaan uusiin ihmisiin ja viettämään aikaa heidän kanssaan
  • Keskustelemaan yhdistyksen tulevasta toiminnasta, kuten runo- tai käsityöpiireistä, kurssien järjestämisestä, karaoke-illoista, kirpputorin järjestämisestä, leivontaillasta vaikka ennen tärkeää juhlaa tai vaikkapa yhteistyöstä oman paikkakunnan liikuntaseurojen kanssa. Kursseista suosituimpia ovat tietokone- ja valokuvauskurssit, mutta kurssitarjontaa voidaan aina säätää oman asukasyhdistyksen tarpeiden mukaiseksi.
  • Irrottautumaan arjesta, esimerkiksi katsomaan televisiota ja lukemaan päivän lehdet
  • Useimmissa asukasyhdistyksissä jäseniä palvelevat myös tietokoneet ja tulostimet, jolloin jäsenillä on mahdollisuus hoitaa niiden avulla omia asioitaan.
  • Oman työ- tai elämäntilanteensa vuoksi kaikki eivät voi viihtyä ”yhteisessä olohuoneessa” niin pitkään ja niin usein kuin toiset, mutta monia jäseniä lämmittää tieto, että oman asukasyhdistyksen ” pöydän ääreen ja sohvalle” voi tulla sekä ideoimaan että kiireettömästi kuluttamaan aikaa silloin, kun siltä tuntuu.

Osallistu kehityssuunnitelman laatimiseen

Useimmat asukasyhdistyksen aktiivit ovat todella hyviä aktivoimaan jäseniään ja keksimään uusia ideoita sekä kaikenlaista muuta mukavaa tekemistä. Kirpputoritoiminta, yhteiset talkoot, liikunta- ja vapaa-ajan mahdollisuuksien kehittäminen, lisääntyvä ilmaston- ja ympäristönhyvinvointi sekä tulevan toiminnan suunnittelu ovat kehittävää yhteistä ajanvietettä.

Yhdistykset, kuten toimiva ja vireä asukasyhdistys edustaa parhaimmillaan niin sanottua kolmatta sektoria, jonka tehtäviin kuuluu osaltaan julkisen sektorin ”toiminnan tehostaminen tai paikkaaminen.” Toiminnan tehostaminen tarkoittaa, että vaikka julkinen sektori järjestää välttämättömät terveydenhuolto- ja koulutoimintaan liittyvät asiat, voi yhdistyä osaltaan seisoa vakaana tavallisen ihmisen tukijana ja motivaattorina silloin, kun sitä eniten tarvitaan.

Mukava yhdessäolo, toiselta jäseneltä tai ohjaajalta saatu arvostus tai kannustava palaute saattavat tuoda monen yksinäisen ihmisen elämän asioita, joiden vuoksi yhdistykseen kannatti liittyä. Nykyään myös perheet, seniori-ikäiset, maahanmuuttajat ja aivan kaikki alueen ihmiset ovat kiitollisia kolmannen sektorin eli, yhdistysten vireästä toiminnasta. Liity sinäkin siis oman alueesi asukasyhdistykseen jo tänään!